25 ГОДИНИ БАЛЕТ „ТЕРПСИХОРА”

25 ГОДИНИ БАЛЕТ „ТЕРПСИХОРА”

 

STA60024Балетът е магическо танцово изкуство. Дошъл е сякаш от друг свят, за да ни научи да живеем в този. За да ни припомни да чувстваме, да разбираме и да мислим. Изкуство, което ни благославя с възможността да преживяваме емоции за цял един живот в няколко кратки часа.

Балетът е красота, изящество, естетика и нежност, но той носи и един по-специален дух в себе си. Носи божествена енергия, омайна сила, която те кара да онемяваш и да се възхищаваш. Енергиен заряд, който те обезоръжава мигновено и те кара да се влюбваш, да страдаш, да се радваш, да усещаш, да чувстваш. Кара те да живееш. Предава ти емоции, за които сърцето бленува, или такива, от които се страхува до смърт. Това изкуство ти припомня, че си човек в истинския смисъл на думата, и те кара да го разбереш с цялото си същество.

И всичко това се отнася в пълния смисъл на думата за нашето балетно студио „Терпсихора”. То е създадено през септември 1989 г. от г-жа Пенка Янева. Още следващата година е направена първата самостоятелна постановка „Лунната стая” по музика на Чайковски. Следват постановките „Приказки във Виенската гора” по музика на Щраус /1993 г./; „Куклена фея” по музика на Байер /1996 г./; „Вълшебното цвете” по музика на Чайковски /1998 г./; „Пепеляшка” по музика на Прокофиев /2001 г./. През годините са поставяни и играни и много други балетни танци, като всяка година е правен самостоятелен концерт на школата наред с много други участия. Поставянето и хореографията на всички постановки са дело на г-жа Снежана Дескова – примабалерина в Старозагорската опера и дългогодишен балетен педагог.

От 2004 г. балетен преподавател става г-жа Венета Янкова – възпитаник на школата по класически танци.

През своите 25 години на обучение в балетно студио „Терпсихора” са минали стотици деца – момчета и момичета на възраст от 4 до 24 години, като 4 от тях са завършили или учат в балетно училище, а една възпитаничка в момента е концертираща балерина у нас и в чужбина.

Ученици от школата участват в много национални и международни конкурси и фестивали в Пловдив, София и Хасково, където печелят много дипломи и награди.

Изпращане на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *